dissabte, 20 d’abril del 2013

Alboraia per un forat VI. Llegendes que fan pensar.

En un moment o altre, tothom s'ha d'enfrontar a les seues febleses i no sempre se'n ix una ben parada de l'enfrontament. Tanmateix, aquest va ser una més de les col·laboracions per a Alboraia Digital i diguen el que diguen fóren, són i seran 3 peixets!


Miracle fóra.

Jo no vaig anar a l'escola del meu poble, sinó a la del poble veí. Aquest detall sense importància, irrellevant, em va causar diversos traumes. Entre d’altres, un dels més importants de la meua infantesa, un trauma d'eixos que costa superar, fou i va ser sempre perdre'm la Festivitat dels Peixets.

Una festa ben allunyada del preconcepte postmodernista, més bé en diria premoderna. Ancorada en els arrels del poble. Abans era tot una marjal domini de mosquits i cuquimanyes i llavors... el Miracle!! i amb el Miracle, Alboraia.

En la història del miracle, com la contava la iaia, es pot observar un compendi de coneixements que  revaloritzen la importància de la tradició oral. De primeres sempre em copsà com m'imaginava el barranc del Carraixet: feréstec, enverdissat, canyars on s'ocultaven éssers malignes, serps i altres bestioles horribles. Tot ben amanit amb una tronada insòlita i la imaginaria medieval on s'origina. Una imatge del barranc indòmit i perillós que rastregem cinc segles després en relats com el de La Barraca de l’hiperrealista Blasco Ibáñez. Que poc degué canviar el paisatge en tant de temps! O pot ser sí havia canviat: a l'altra banda del barranc hi havia una almàssera per fer oli i a mi, les oliveres em remeten indefectiblement a un paisatge de secà. Però no en sé més...

En segon lloc, qualsevol xufer que s'aprecie, ha sentit animadversió per un morisc moribund que vivia “enllà del barranc”. Un segle abans del miracle, a principis del segle XIII, el moro de l'almàssera podria haver estat el senyor d’aquesta; al segle XIV, però, podia donar gràcies per treballar en règim de semiesclavitud sota l'asfixiant sistema feudal en un ambient excloent i racista en un context de guerra santa, de colonialisme rapinyaire.

Per molt que diguen els d'Almàssera, aquest morisc se n'anà de cap a l'infern, mai aplegà a combregar. Però a més, és el responsable que, amb l'incident, es perdera l'arqueta que el rei Jaume I havia regalat a Alboraia en la seua refundació cristiana i que guardava les sagrades formes que el retor transportava. Així doncs, el miracle ens remunta als temps del naixement d’Alboraia. I és això el que se celebra any rere any amb la festa del Peixets: Alboraia. És, de totes i de lluny, la celebració que ens distingeix. Tot ben beneït amb missa solemne se celebra el miracle que ens fa  xufers. Netejarem la Perifèria per a tan gran ocasió i ens reunirem en torn una paella, a l'ombra de l'ermita. Celebrarem que fa molts, molt anys, en aquell punt, tres (3, TRES) peixets van fer un miracle: que al segle XXI Alboraia renuncie, per un dia, a ser poble-dormitori i es convertisca en un poble orgullós de ser-ho per ell mateix. Posem-nos crema protectora i celebrem-ho vora un barranc domesticat. Una injecció de patriotisme local, de xovinisme (in)sà. Xufers, cridem ben fort: 3PEIXETS!


Alboraia, Maig de 2012.
 

Previament al Formiguer...

a dins del formiguer: